OM BOKEN

 

Det finns många spännande böcker om Gamla stan, dess arkitektur och medeltida byggnader.  Men vi ville visa på livet här och hur de medeltida gränderna påverkar oss och skapar en mycket speciell atmosfär. Att försöka fånga gångna tider är omöjligt, men i Gamla stan kan man både se och känna den. All spännande historia sätter sin prägel på livet här.  I mer än 750 år har denna stadsdel varit centrum i Sveriges utveckling. Det är något av det som vi har velat visa på, hur allting ständigt förändras men ändå på något förunderligt sätt finns det förgångna kvar.

Christer Löfgren är fotografen som fotograferar livet i gränderna som han älskar.  Anne Östman är författaren som hela tiden fascineras av det speciella liv vi alla lever i här. 

 

750 år av Sveriges historia på 42 hektar. Staden, Staden mellan broarna, Stan, eller Gamla stan som blev det officiella namnet på denna stadsdel år 1957 är en liten ö, Stadsholmen mellan Saltsjön och Mälaren. Gränderna andas av forna dagars storhetstid, förslumning, lust och mord. Christer Löfgren fotograferar livet i gränderna som han älskar. Anne Östman, också bosatt i Gamla stan, ger med sina kåserande texter en extra krydda åt Christers bilder. Vi önskar med denna bok ge er en större inblick av livet i Gamla stan. En stadsdel där det förr var väldigt trångt, men där det i dag bara bor cirka 3 000 personer. Trots att 8 600 personer kommer hit för att arbeta och att Storkyrkan har cirka 400 000 besökare per år, kommer vi aldrig i närheten av den trängsel som rådde här förr. Även om det ibland kan kännas som om hela världen samlats här.


Ett av Gamla stans äldsta hus, Olof Klockares hus, står i centrum i den nya boken om Gamla stan; Stan i staden; City between bridges. Medeltida dokument om huset ligger till grund för en levande beskrivning om livet under svunna århundraden.

”Inte en dag går utan att jag slås av tanken på förr, historien känns så nära och 700 år i människoliv är 28 generationer.  28 kvinnor har vaknat här före mig, lyssnat till ljudet från gränderna, känt den förunderliga lyckan över att få bo just här i Olof Klockares hus”, säger författaren Anne Östman.

 

Historien är ständigt närvarande. Den täta medeltidsarkitekturen präglar livet i en av världens bäst bevarade medeltidsstäder. Christer Löfgren fotograferar livet i gränderna som han älskar. Han är född på Köpmantorget och bor numera på Stora Nygatan. Han ser hur det som har funnits här en längre tid bara försvinner.  Christer visa på det speciella liv som finns här nu i sina oarrangerade bilder. Hur folk träffas på fester och krogar, pratar och skvallrar i gränderna.

 

 

”I Olof Klockares hus var frågorna många och en djup skräck spred sig bland människor.  Hela stan var full av fattigt löst folk, de låg i portar och på kyrkogården.  Stockholm var sig inte likt och det jäste i hela landet.  När Gustav Vasa förbjöd all handel med hansestäderna i Östersjön krävdes det större båtar för att kunna färdas längre.  Det medförde att en stor del av den för stockholmarna så viktiga handeln avtog.  Själagården blev tryckeri och det var där Olaus Petri kom att trycka mycket av sin stora produktion. ”


Om Christer och Anne

 

Christer Löfgren är född och numera bosatt i Gamla stan. Han är hedersdoktor i geologi, grundare av flera gruvbolag, har under flera år haft antikvitetsaffär i Gamla stan och är amatörfotograf.

 

Anne Östman är bosatt i Gamla stan efter många år i Afrika som bland annat kulturarbetare.

Hon är utbildad journalist och har examina i film- och litteraturvetenskap.